REZERVIRAJ
RASPOLOŽIVOST I CIJENE

Prirodne ljepote

Uz samu vilu Green Hill nalazi se planinarska staza Javorova Kosa, idealna za lagane šetnje kroz gustu crnogoričnu šumu. Za sve one željne dodatnih aktivnosti u prirodi pripremili smo nekoliko prirodnih atrakcija, kao i prijedloge kako provesti aktivan odmor.

KANJON KAMAČNIK

Kanjon Kamačnik mjesto je koje bi svi ljubitelji prirode trebali posjetiti, a od Green Hilla je udaljen svega 15ak min vožnje u mjestu Vrbovsko. Čim zakoračite u ovo zaštićeno područje imate osjećaj da ste ušli u pravu šumsku bajku u kojoj se, doslovno, stapaju sve moguće nijanse zelene boje. Kako je voda rječice Kamačnik toliko bistra, ona reflektira boju bogatog drveća, a kako se približavate izvoru ta zelena se pretvara u zamamnu tirkiznu. Staza je prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati djeca i odrasli. Do izletišta možete doći automobilom kojeg je moguće parkirati kod bistroa Kamačnik gdje je ujedno i početak šetnjice.

FUŽINE

Fužine su slikovito mjesto u Gorskom kotaru, udaljeno 20ak min vožnje. Smještene su 730 metara nad morem, a okružene su slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom jezera. Fužine krase brojne kulturne i prirodne znamenitosti od kojih su najpoznatije jezero Bajer i špilja Vrelo. Špilja je otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer, kvalitetno je osvijetljena i uređena za posjete sa stručnim vodičem. Dugačka je ukupno 300 metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Ako ste željni malo aktivnijeg odmora, uputite se na okolne planinske vrhove kao što su Bitoraj (1.385 m), Viševica (1.428m) i Tuhobić (1.106m), odakle se pruža prekrasan pogled na more i kvarnerske otoke.

LOKVARSKO JEZERO

Lokvarsko jezero u Lokvama nalazi se samo 20-ak minuta vožnje od Fužina, čija kristalno čista voda i priroda jednostavno očaravaju.

Za sve željne šetnje tu je 17km duga staza oko jezera, dok ljeti jezero mami na kupanje. I naravno, gdje su Lokve tu su i žabe koje se na „Žabarsku noć“ natječu u skokovima u dalj!

SKRAD – ZELENI VIR I 
VRAŽJI PROLAZ

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir.

Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle.. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem.

Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića.

U špilji je jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre i mirne vode. Podzemni izvor- Zeleni vir dubine oko 50 metara u dnu je špilje i ne primjećuje se, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara.

Posebnu atrakciju rezervata predstavlja osim bujne ljepote šumske vegetacije koja je okružila cijeli krajolik, zaštićena vrsta šišmiša POTKOVNJAKA i promatračnica za ljubitelje ptica.

SKRAD – PARK ŠUMA GOLUBINJAK, ŠPILJA LOKVARKA i ŠPILJA VRELO

Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakoga tko posjeti Golubinjak ostavljaju bez daha.

U Golubinjaku posjetitelji mogu uz prirodnu ljepotu uživati i u odmoru. Golubinjak uz ugostiteljski objekt ima u ponudi iznajmljivanje prostora za roštiljanje te dječje igralište, a za one aktivnije višenamjensko sportsko igralište i bočalište. Uz turističku stazu nalazi se "Kraljica Šume" i "Staza spilja" duga 10,82 km

Spilju je 1911. godine sasvim slučajno, prilikom iskopavanja kamena vapnenca otkrio Jakov Bolf Talijanetov. Spilju je prvi istražio geolog Josip Poljak koji je spilju nazvao Lipa po brdu Debela lipa. Kasnije je njezino ime izmijenjeno iz razloga što se spilja ne nalazi u brdu Debela lipa, već u brdu Kameniti vrh. Za spilju Lokvarku Poljak je napisao da je jedna od najljepših spilja hrvatskog krša.

Posjeti web stranicu
Top crossmenu